BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

ΘΕΟΔΩΡΑ ΝΤΑΚΟΥ-'Ομως εγώ φοβόμουν

Σε περίμενα τόσα μεσημέρια κι όμως τα χέρια μου
δε μπόρεσαν να φτάσουν στα μαλλιά σου∙
εκείνο το χαμόγελο αιωρήθηκε λίγο,
σχημάτισε στον αέρα ένα ανυπεράσπιστο φιλί
κι έπειτα έπεσε πάνω μου, με παγίδεψε, δεν είδα
έξοδο κινδύνου.

Κάτω απ' τα μάτια σου είναι όπως περπατάς νύχτα
σα μέσα σ' όνειρο, μ' ένα βάρος ακατανόητο,
διαπερασμένος από την αστροφεγγιά
και ψηλαφίζεις κάθε σκοτεινό θάμνο
μήπως και βρεις καμιά μουσική ξεχασμένη.

Μέσα στα μάτια σου οι νυχτερινοί θάμνοι καιροφυλακτούν.

Όμως εγώ φοβόμουν πάντα το ξημέρωμα
σαν τις σκιές, μη με διαλύσει.

12 ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΣΜΑΤΑ:

Vicky Papaprodromou είπε...

Μπράβο, Έλενα! Πολύ καλή επιλογή!

Αγαπώ πολύ την ποίηση της Θεοδώρας Ντάκου και λυπάμαι που δεν την ξέρει πολύς κόσμος ως ποιήτρια γιατί είναι μια από τις σημαντικές φωνές τής πόλης μας.

Να προσθέσω ότι το ποίημα που δημοσίευσες ανήκει στη συλλογή «Η ηλικία τού πανικού» (εκδόσεις Διαγωνίου, 1984).

ΕLΕΝΑ-ΒUTTEFLY είπε...

Γεια σου Βίκυ μου.. Ευχαριστώ που πέρασες και για το πρόσθετο σχόλιο σου.. Τη θεοδώρα Ντάκου την ξεχώρισα αμέσως.. με αγγίζει πολύ η ποίησή της..Σου εύχομαι Καλημέρα..

Νimertis είπε...

Γεια σου Ελενα... πράγματι καλή επιλογή και δεν γνώριζα ότι η Ντάκου γράφει και μάλιστα τόσο δυνατά... πολύ ωραία δουλειά έχεις κάνει στο μπλογκ σου...

ΕLΕΝΑ-ΒUTTEFLY είπε...

Γεια σου Nimertis..Μέσα από το ανθολόγιο της Βίκυς γνώρισα τη ποίηση της Ντάκου και με άγγιξε από τον πρώτο στίχο.. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια..μακάρι να είχα περισσότερο χρόνο να αφιερώσω.. Καλή σου μέρα.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΡΕΛΗΣ είπε...

ΠΟΙΗΣΗ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ! ΥΦΟΥΣ ΠΑΜΠΛΟ ΝΕΡΟΥΝΤΑ- ΥΠΕΡΟΧΑ ΕΡΩΤΙΚΗ!
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ!
ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΠΛΗ ΓΛΩΣΣΑ..ΠΟΥ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΟΤΑΝ ΤΗΝ ΧΕΙΡΙΖΕΣΑΙ ΚΑΛΑ ΠΟΣΑ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ!

ΕLΕΝΑ-ΒUTTEFLY είπε...

Eξαιρετικό το σχόλιο σου Στρατή..Ναι,αυτή η απλή γλώσσα που στοχεύει κατευθείαν στη καρδιά είναι που με συγκινεί περισσότερο στη ποίηση της Ντάκου..ευχαριστώ που πέρασες.. Καλό απόγευμα..

Vicky Papaprodromou είπε...

Η Θεοδώρα Ντάκου εξέδωσε την πρώτη της συλλογή («Δευτέρα πρωί») σε ηλικία μόλις 24 χρονών, το 1966, και είναι εξαιρετική ποιήτρια.

Ανήκει στους ποιητές τής σχολής της Διαγωνίου και ο Ντίνος Χριστιανόπουλος ήταν αυτός που είδε αμέσως πόσο ταλαντούχα ήταν αυτή η νεαρή τότε ποιήτρια. Μάλιστα, και η δεύτερη συλλογή της (συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων της από το 1959 ως το 1977) από την οποία είναι το ποίημα που δημοσίευσες, Έλενα, ήταν των εκδόσεων της Διαγωνίου, παρόλο που η ποιήτρια μόλις τέλειωσε το γυμνάσιο έφυγε από τη Θεσσαλονίκη και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.

Είναι πολύ δυνατή ποιήτρια η Ντάκου. Γράφει λιτά, απλά και ευθύβολα και η ποίησή της, γνήσια λαϊκή, εκφράζει απόλυτα τον κοινωνικό καημό, αλλά με μια ξεχωριστή γλύκα και πολλή μουσικότητα.

Τη θεωρώ άξια εκπρόσωπο της «σχολής» της Διαγωνίου στη γενιά του '70 και διάδοχο των μεγάλων ποιητών των προηγούμενων γενεών αυτής της ομάδας. Και η Ντάκου είναι ολιγογράφος όπως και οι Ιωάννου, Χριστιανόπουλος και Ασλάνογλου και δίνει συνήθως ολιγόστιχα ποιήματα με μεστά νοήματα σαν αυτούς.

ΕLΕΝΑ-ΒUTTEFLY είπε...

Bίκυ μου Καλημέρα.
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την ενημέρωση για την Ντάκου.Θα ήθελα να μάθω περισσότερα για τη "σχολή" της Διαγωνίου, μιας που όπως φαίνεται αυτή με τραβάει περισσότερο (ολιγόστιχα ποιήματα με μεστά νοήματα).
Ευχαριστώ και πάλι. Καλή συνέχεια να έχουμε..

Vicky Papaprodromou είπε...

Τότε δεν έχεις παρά να διαβάσεις το έργο των τριών ποιητών της που ανέφερα νωρίτερα καθώς και μερικών ακόμα (ποιητές της Διαγωνίου ήταν και ορισμένοι που εξέδωσαν εκεί τις πρώτες συλλογές τους ή κάποιες μεταγενέστερες και είναι φανερά επηρεασμένοι από τους τρεις ή στο ίδιο μήκος κύματος μαζί τους σε ορισμένες ή αρκετές συλλογές τους, π.χ. Φαίδωνας ο Πολίτης, Θεοδώρα Ντάκου, Αλεξάνδρα Μπακονίκα, Γιάννης Καρατζόγλου, Ανέστης Ευαγγέλου (λόγω επιρροών από τον Ασλάνογλου), Νίκος Γρηγοριάδης, Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου κ.ά.)

Υπάρχει και σχετικό άρθρο του Τάσου Κόρφη για τις επιρροές των ποιητών της Διαγωνίου στους νεότερους δημιουργούς που θα το δημοσιεύσω σε λίγο καιρό στο Translatum.

ΕLΕΝΑ-ΒUTTEFLY είπε...

Bίκυ μου σε ευχαριστώ πολύ. Μου άνοιξες μια πόρτα.. Θα επισκεφτώ και το ανθολόγιο σου, μιας που φροντίζεις πριν από μας για μας..
Φιλιά.

Vicky Papaprodromou είπε...

Μην το λες. Οι ποιητές μας φροντίζουν πριν από εμάς για εμάς. :-)

Καλή ανάγνωση!

ΕLΕΝΑ-ΒUTTEFLY είπε...

Aυτό είναι αλήθεια.. Εσύ όμως φροντίζεις ακούραστα για την προβολή του έργου τους και για την εύκολη πρόσβαση από εμάς στο έργο τους. Ευχαριστώ..